Gun jezelf eens de tijd om gewoon te ZIJN in plaats van te DOEN.

Dit jaar is anders dan alle andere jaren, zo ook deze decemberdagen.
De winterperiode vraagt je om naar binnen te keren, te vertragen en stil te staan bij het afgelopen jaar. Dit jaar wordt het natuurlijk ook van ons verwacht om letterlijk binnen te blijven en zijn we veel op onszelf aangewezen. Maar dat geeft wel de ruimte om na te denken over het leven en het punt waarop je nu staat.

In mijn vorige blog schreef ik dat ik niet geloof in de “moeiteloos ondernemen”. Maar veel te vaak zie ik ondernemers ploeteren en merk ik dat ze weinig plezier hebben in hun werk (of zelfs hun leven).

Balans is daarbij zo belangrijk.

Natuurlijk kost je werk, je gezin en sociaal leven veel tijd en energie. Maar je hebt zelf de keuze om tijd in te plannen waarop je kunt afschakelen. Niet alleen om je rust te pakken, maar ook echt om lol te maken.

Ik krijg vaak terug van mijn coachees dat ze zo blij zijn dat ik ze in de actiestand weet te zetten. Daar ben ik ook zeker een groot voorstander van, want je kunt alles vanuit je hoofd beredeneren en honderdduizend excuses bedenken, maar soms moet je gewoon beginnen. Het probleem daarbij is dat als je teveel in de actiestand staat je kunt bevriezen. Je gaat maar door en door en moet steeds meer van jezelf. Er is geen ruimte meer voor rust én creativiteit. Je zit volledig in het rationele deel van je brein en daarin kun je soms vast blijven zitten. Daarom adviseer ik net zo vaak om eens wat afstand te nemen, de boel de boel te laten en een welverdiende break te nemen.

Gun jezelf eens de tijd om gewoon te ZIJN in plaats van te DOEN.

In de donkere dagen rond kerst zoeken we de gezelligheid op binnen en maken het comfortabel voor onszelf en onze dierbaren. Het is vaak een tijd van reflectie, ook op persoonlijk vlak. En dat kan best confronterend zijn. Allerlei emoties en herinneren kunnen juist met de feestdagen naar boven komen.

En dat is helemaal ok. Neem er de tijd voor.
Dat geldt ook voor andere momenten in het jaar.

Soms komt het leven er tussendoor en kun je niet in het tempo meegaan dat je van jezelf gewend bent.

Het is ok, als het even niet ok is. Of niet ok voelt. Heel belangrijk om je daar bewust van te zijn en je gevoel te herkennen, te erkennen en ernaar te handelen. Dat doe ik de komende maanden ook.

Voor mij zijn de feestdagen door het gemis van mijn ouders en met name door het overlijden van mijn moeder in januari vorig jaar een lastige tijd. Ik weet dat en houd daar ook rekening mee in mijn planning. Ik kies er bewust voor om tijdens de kerstvakantie en in januari vrij te nemen en veel tijd door te brengen met mijn gezin én mijzelf.

Wanneer ik echt volledig afschakel betekent dat ook dat ik mezelf geen doelen stel.
Ja, het is een tijd om te terug te blikken op het afgelopen jaar en eens na te denken over het komende jaar.

Maar niets MOET, alles MAG.

Ik leg mijzelf geen verplichtingen op om weer nieuwe doelen te stellen en hele lijsten in te vullen met mooie en minder mooie momenten van het afgelopen jaar. Uiteindelijk komt er wel een moment van reflectie. Maar als jezelf dit weer oplegt, of het zelfs plant in je agenda, dan voel je hoe dan ook een bepaalde druk en lukt het je nooit om volledig los te laten.

Wanneer je in alle vrijheid eerst loslaat en je focus legt op ontspanning en plezier, activeer je andere delen van je brein. Er ontstaat weer ruimte voor reflectie vanuit rust en nieuwe inzichten en ideeën. Terug naar jezelf, naar de basis. Dat kan alleen als je stress en spanning loslaat.

Ik weet dat het zo werkt bij mijzelf en ook dat laat ik ontstaan, zonder druk. Het komt wel. En als het er nog niet is…dan weet ik dat ik nog meer mag vertragen, rust mag pakken en af mag schakelen.

En als je dan zover bent om terug te kijken op het afgelopen jaar. Stel jezelf dan de juiste vragen. Houd het niet oppervlakkig. Je kunt wel al je cijfers en resultaten uitgebreid bestuderen. Maar dit is juist de tijd om echt de diepte in te gaan.

Het gaat om jou als mens, jij bent degene die in het nieuwe jaar weer nieuwe doelen en resultaten wil behalen.

Jij bent de basis. Dus vraag jezelf eens af waarom je ook alweer doet wat je doet? Voelt dit nog helemaal goed? En komt het wel genoeg tot uiting in alle aspecten van je business. Als je WHY klopt dan volgt de rest daarna.