Rome is toch ook niet in een dag gebouwd

We kennen ze allemaal wel: ondernemers die de ene na de andere online training kopen. Ze hoppen van business coach naar business coach en jij moet telkens maar aanhoren wat ze nu weer voor baanbrekende inzichten en tips hebben gekregen en welke grootse plannen ze hebben met hun bedrijf.

Of misschien ben jij zelf wel zo’n ondernemer.

Uiteindelijk is het een mini-economie van coaches die ondernemers coachen en deze industrie zo in stand houdt.

Natuurlijk is het niet verkeerd om aan de slag te gaan met een business coach of in te stappen in het traject dat je kan ondersteunen bij het (uit) bouwen van je business. Dat doe ik zelf natuurlijk ook!
Er zijn ook heus goede en integere coaches en trainers op de markt.

Maar mijn ervaring is dat het gros een onrealistisch beeld schetst van ondernemen. Ze houden je een worst voor waarop staat dat je binnen no-time, moeiteloos 10.000 euro per maand kunt omzetten. Dan moet jij natuurlijk óók je eigen online training bouwen, “de perfecte bron voor passief inkomen!”

De focus ligt ook vaak op geld verdienen en het liefst dus zo snel mogelijk. Ze bieden je een one-size-fits-all strategie aan die voor hen heeft gewerkt en snel succes heeft opgeleverd. Kopieer ‘m maar en je bent verzekerd van een succesvol bedrijf met een dikke omzet.

Nou niet dus!

Ik heb teveel ondernemers ontmoet die na jaren van coaching en trainingen nog steeds geen goed lopend bedrijf hadden en op het punt stonden om de handdoek in de ring te gooien.

Waar gaat het dan mis?
De juiste mindset ontbreekt, de fundering is niet sterk en ze willen vaak te snel.

Rome is toch ook niet in één dag gebouwd.

Een succesvol ondernemer worden, kost nou eenmaal tijd.

Het ondernemen kent verschillende fases, vergelijkbaar met een mensenleven. In de kind fase is alles nieuw, je wilt alles zelf doen en ontdekken. In de puberfase denk je dat je alles wel weet, blaas je lekker hoog van de toren, maak je vaak de verkeerde keuzes. Pas in de volwassenheidsfase ga je reflecteren op wat je geleerd hebt als kind en de keuzes die je maakte als puber. Dan is het bijsturen en de juiste koers varen.

Net als bij een kind waarbij je in de eerste 8 jaar de basis legt (qua patronen en overtuigingen), zijn de eerste 3 jaar in je onderneming, de startersfase cruciaal. Niet alleen moet je juist in die fase een sterke fundering voor je bedrijf leggen, ook is dan het moment om aan je mindset te werken.

Je kunt de “perfecte” strategie van een ander kopiëren en zoveel mogelijk vaardigheden en kennis opdoen.

Het blijft een kwestie van toepassen, testen en nog eens testen. Dat duurt soms langer dan je zou willen.

Veel ondernemers willen daarin te snel.

Zo kun je in een online training voor startende ondernemers leren hoe je een doelgroep kiest en je ideale klant beschrijft. Je voert een aantal gesprekken en hoppa de opdracht is klaar en door naar de volgende module. Maar juist het kiezen van een doelgroep en onderzoeken wie jouw ideale klant is, wat hem (of haar) beweegt en waar zijn behoeftes liggen is de meest essentiële stap in de startfase van jouw bedrijf. Dat is hét fundament.

Om je doelgroep echt te kennen, moet je ze spreken. Meerdere keren zelfs en langer dan die 10 minuten dat je ze een enquête laat invullen. Zelfs na een paar jaar zal je misschien nog steeds nieuwe dingen ontdekken over je ideale klant en zal je daarop moeten schakelen.

Je hoeft echt niet het perfecte businessplan te hebben voordat je kunt beginnen. Het is vooral belangrijk dat je realistisch bent. Er is een onderzoeksfase, een planfase, startfase en testfase etc. Aan iedere fase besteed je voldoende tijd en aandacht. Daarvoor heb je geduld en doorzettingsvermogen nodig. Dat kan niet zonder de juiste mindset.

“Start before you ’re ready” is op zich een mooie intentie. Want als je té perfectionistisch bent kom je nooit in actie, het is dan namelijk nooit goed genoeg. Maar de trend dat allerlei business coaches je een quick fix training bieden, onder het mom dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden, zorgen er juist voor dat er niet genoeg tijd en aandacht besteed wordt aan een solide basis voor je bedrijf en voor jouzelf als ondernemer en mens.

Wil jij weten wat de solide basis is voor jou en jouw onderneming en wat ik hierin voor jou kan betekenen?? Vraag dan een gratis groeigesprek aan.