Het veranderen van je gedrag heeft alles te maken met het doorbreken van oude patronen

Als je het hebt over persoonlijke ontwikkeling gaat het vaak over mindset. Een positieve, op groei gerichte mindset. Maar je kan nog zo hard gewerkt hebben aan je mindset en mentaal sterk zijn, wanneer je niet in actie komt en uit jouw handelen blijkt dat je stevig in je schoenen staat, val je door de mand.  

Mindset is een verzameling van innerlijke overtuigingen, je manier van denken die van invloed is op je gedrag en houding ten op zichtte van jezelf en anderen.

Anderen, en dus ook jouw potentiële klanten prikken daar zo doorheen.
Kinderen bijvoorbeeld, zijn de perfecte spiegels die je haarfijn kunnen laten voelen dat jouw gedrag niet in lijn is met je mindset. Zeker als ouder weet je dat kinderen niet luisteren naar wat je zegt, wat je verbiedt of juist opdraagt. Ze kopiëren juist jouw gedrag. Je bent hun voorbeeld. Alles wat jij voordoet en voorleeft, doen zij na.

Zo is mijn dochter op een gegeven moment gaan mediteren. Ik heb haar nooit gevraagd om dit te doen. Maar ze zag dat ik en ook mijn man steeds vaker momenten voor onszelf namen om in stilte tot rust te komen. Dat vond ze zo interessant dat ze het zelf ook wilde proberen en dat beviel haar zo goed.

Wat goed werkt in je privéleven werkt ook door in je business. Ook jouw klanten en online volgers voelen aan of jouw gedrag in lijn is met je gedachten, overtuigingen en visie. Verkoop je gebakken lucht met gladde praatjes? Of zeg je wat je denkt en doe je wat je zegt?

Uiteindelijk willen we alleen samenwerken met iemand die authentiek en betrouwbaar is.

Het veranderen van je gedrag heeft alles te maken met het doorbreken van oude patronen. Dat is niet zo makkelijk als het verwisselen van schoenen. Het vraagt tijd en aandacht en gaat vaak met vallen en opstaan.

Hoe pak je dit aan?
Om je gedrag te veranderen volgen we de stappen van het HECT-model

Stap 1 – Herken je oude patroon. Wees je bewust van de overtuigingen, valkuilen waar je telkens weer instapt. Wat gaat er vaak mis in je leven? Wat gebeurt er dan en wat is de oorzaak en welke gedachten heb je erbij?

Stap 2 – Erken de patronen die bij je horen. Wees eerlijk naar jezelf, zonder oordeel. Dat is het moeilijkste. Je bent ook maar een mens, we lopen allemaal wel ergens op vast. Zonder het onder ogen te zien, kun je nooit iets veranderen.

Stap 3 – Conclusie. Wanneer je je bewust bent van de patronen die niet helpend zijn en je tegen houden om het leven te leiden dat je echt wilt ben je klaar om ze te doorbreken. Hoe zou je het anders willen? Wat zijn je verlangens en welke stappen kun je gaan zetten om een verandering aan te brengen in je leven?

Stap 4 – Toepassen. Dan is het nu tijd om te gaan oefenen. Ga er maar van uit dat jouw brein een hekel heeft aan verandering. Mensen zijn gewoontedieren, we zijn gek op routine, want dat betekent stabiliteit en veiligheid. We kiezen daarom vaak voor de (door onszelf) gebaande paden.

Zie het als een kruispunt in je hoofd, je neemt steeds weer diezelfde afslag. Het pad is makkelijker begaanbaar, de weg is breed, glad en recht omdat je deze afslag al talloze keren hebt genomen. Wanneer je jouw gedrag wilt veranderen, zul je op dit kruispunt een andere afslag moeten nemen: de weg die nog hobbelig, smal en kronkelig is. Vol met onkruid en overhangend gras. In het begin voelt dit pad ongemakkelijk, je kunt niet goed zien waar je loopt en doet het pijn aan je voeten. Maar naarmate je steeds vaker voor dit pad kiest kun je de weg steeds beter begaanbaar maken, totdat de weg net zo makkelijk te bewandelen is als het oude pad.

Geef jezelf de tijd, je kunt geen fouten maken. Falen is leren. Dus houd vol en sta weer op als je valt.

En durf ook om hulp te vragen, er rust vaak nog een taboe op het toegeven dat je niet gelukkig bent of dat je bedrijf niet zo goed loopt als je zou willen. Het vraagt om moed en het is niet makkelijk, maar zeker wel de moeite waard.

Heb jij hulp nodig bij het doorbreken van je patronen of wil je meer weten over het HECT-model?
Vraag hier een gratis groeigesprek aan!

Mijn naam is Fatima Perdijk

Business en Groeimentor voor superstarter en ambitieuze groeiers. Ik help jou ondernemen, communiceren en verkopen op jouw natuurlijke manier!

Wil jij nu echt stappen zetten in je bedrijf en ben je klaar voor groei, zowel persoonlijk als zakelijk? 

Boek hier een gratis groeigesprek met mij, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.