Daar stond ze dan..

Met haar handen op de rug tegen de muur naar de grond te staren. Haar stem klonk hard en nors en het nieuws wat ze vertelde was zakelijk en heel afstandelijk…

Gevoelsmatig klopte het niet, het eerste wat ik mezelf afvroeg was, waar zou ze aan denken of hoe voelt zij zich hierbij? Wat ik zag kwam niet overeen met wat ik uit haar mond hoorde. Het was zelfs het tegenovergestelde want stemgeluid en de boodschap was hard, terwijl haar lichaamstaal onzeker en zelfs verlegen over kwam.

Wat we via ons lichaam uitdrukken is directer en eerlijker dan wat we zeggen met woorden.

Dit noemen we lichaamstaal

Lichaamstaal is dus non-verbaal communiceren. Jouw gesprekspartner voelt dat jouw boodschap niet klopt en dat geeft een gevoel van onbetrouwbaarheid.

Deze taal verwijst naar alles wat wij met ons lichaam doen

  • spreken
  • onze kijkrichting
  • onze oogbewegingen
  • voet en been bewegingen
  • het al dan niet aanraken van de gesprekspartner
  • het gespannen kijken
  • krabben
  • kleren recht strijken
  • haren gladstrijken
  • Handen verborgen in je zakken …. en zo kan ik nog wel een poosje door gaan.

Hoe jij je in feite voelt, komt tot uitdrukking in de taal van je lichaam. Je zendt dus onbewust veel informatie uit die even onbewust wordt opgevangen door de ander. Je lichaam laat zien hoe jij je werkelijk voelt.

Er zijn verschillende manieren van lichaamstaal herkennen

Spiegelen  Vaak nemen stellen/paren, of compagnons, dezelfde houding aan. Ze zijn dan goed op elkaar ingespeeld. Je neemt als het ware (automatisch) gebaren over, en de toonhoogte van de stem.

Jezelf aanraken  Vaak een teken van onzekerheid en nervositeit. Bijvoorbeeld even over je kin heen wrijven, je gewicht verplaatsen van je ene been naar je andere been, aan je haar zitten, kleding recht strijken, krabben, armen over elkaar heen slaan.

Oogcontact  Naar omhoog kijken is even nadenken, dromerig van je af kijken, schichtig om je heen kijken

Afstand  In een wachtkamer of op het perron bijvoorbeeld, men neemt vaak niet naast een andere wachtende plaats.

Tegenstrijdige signalen  Bijvoorbeeld “enthousiast” een verhaal vertellen, maar ondertussen de andere kant op kijken, of naar de grond met gespannen opgetrokken schouders.

Kleding en kleur  Mensen die sjaaltjes dragen, en/of bijvoorbeeld truitjes met colletjes dragen, kunnen of willen zich vaak niet uiten. Ook het gebruik van kleur in kleding zegt veel over hoe jij je voelt.

Voor een goede vertaling van lichaamstaal is het raadzaam rekening te houden met de cultuur waaruit iemand afkomstig is. Verder is het belangrijk om te kijken wat iemands sociale achtergrond is.

Lichaamstaal maakt onderdeel uit van het totale gedragspatronen die we in onze jeugd hebben geleerd.

Om je een voorbeeld te geven; Er zijn culturen waarin je geleerd wordt om ouderen niet aan te kijken als zij tegen jou praten, puur uit respect. Daardoor verschilt dit per persoon.

Maar voor mij vind er pas echt communicatie plaats als de gesprekspartners naar elkaar gedraaid zijn en elkaar aankijken 😉Hoe zit het bij jou? Laat het mij in de reactie hieronder weten.

Mijn naam is Fatima Perdijk

Business en Groeimentor voor superstarter en ambitieuze groeiers. Ik help jou ondernemen, communiceren en verkopen op jouw natuurlijke manier!

Wil jij nu echt stappen zetten in je bedrijf en ben je klaar voor groei, zowel persoonlijk als zakelijk? 

Boek hier een gratis groeigesprek met mij, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.