Een paar weken geleden moest ik even schakelen. Mijn lanceringsfeestje kon ineens niet doorgaan. Althans niet op de manier zoals ik het in gedachten had. Ik houd van offline contact, ik wil mensen kunnen horen, zien en voelen.

Netwerken en verbinding maken met anderen doe ik liever niet online. Maar het Corona-virus dwingt ons om flexibel te zijn en dus moest ik mijn plannen omgooien. 

Ik gaf toch een feestje. Online, via Zoom. Wat een mooie ervaring! Ok, de techniek werkte soms niet mee en ja het is lastiger voor de aanwezigen om zich te mengen met de rest. Maar er was toch een gevoel van verbinding.

Oprechte connectie kan dus ook online. Je moet er alleen wat meer moeite voor doen en je verwachtingen bijstellen. Want juist in deze periode is het belangrijk om wel aangehaakt te blijven en nieuwe contacten op te doen.

Helaas weten veel mensen niet hoe dat moet.

Regelmatig ontvang ik connectieverzoeken waarbij ik denk: “Serieus, hoe dan?”

Hoe kun je verwachten dat iemand met jou wil connecten als je afstandelijke, standaard uitnodigingen stuurt? Sterker nog, de afgelopen dagen ontving uitnodigingen van mensen die kennelijk ergens een training hadden gevolgd en exact dezelfde uitnodigingen en vervolgberichten stuurden. Gewoon 1-op-1 geknipt en geplakt, woord voor woord. Dan val je toch direct door de mand!

Wat is dan jouw intentie om met een ander te connecten als je niet eens de moeite kunt nemen om een wat persoonlijker bericht te schrijven? Je hoeft me niet te laten blijken dat je mijn profiel tot op de letter hebt doorgelezen en me een stuk of 20 vragen stelt. Maar deel iets van jezelf, vanuit jezelf. Wees authentiek en verbind jezelf met een ander op jouw eigen manier.

Ga je voor kwantiteit of kwaliteit? Voel je je heel wat als je 1000+ connecties heb waarbij je met het overgrote deel geen interactie hebt?

Ok, dat is mooi gezegd Fatima, denk je nu misschien. Maar hoe kun je dan wel effectief online netwerken? Ik heb een 5 tips voor je.

1. Stuur nooit een uitnodiging zonder begeleidend bericht.

Het lijkt zo logisch, maar veel mensen drukken nog te snel op “connectie maken” en vergeten daarbij een begeleidend tekstje toe te voegen.

2. Maak een persoonlijk bericht.

Het is geen kwestie van knippen en plakken. Je geeft een ander een speciaal gevoel als ze zien dat je er wat moeite voor hebt gedaan.

3. Bedenk goed voor jezelf waarom je met de betreffende persoon wilt connecten.

Zou je deze persoon ook aanspreken als je op een netwerkborrel zou zijn, ben je echt geïnteresseerd in hem of haar.

4. Bereid je goed voor.

Lees je in en bedenk aan de hand van het profiel welke vragen je zou kunnen stellen. Geef aan waarom je wilt connecten, hoe kan jij van waarde zijn voor de persoon en wat kan hij of zij voor jou betekenen?

5. Steek er tijd in.

Een relatie opbouwen kost tijd. Ook online. Volg elkaar, reageer op bijdragen en houd contact via privéberichten.

Natuurlijk doe je dit niet bij iedereen. Dan heb je er een dagtaak aan. Maar ik wil je juist stimuleren om waardevolle connecties aan te gaan. Je hebt ook niks aan een mailinglijst van 10.000 mensen als niemand ooit je mails leest. Dus spaar je energie, wees selectief en connect met de mensen met wie je echt een band op wilt bouwen.

Uiteindelijk heb je het meeste aan waardevolle connecties.

Wees jezelf en ga voor oprechte verbinding.

Succes!