Want pas als je basis stevig staat, kan je floreren. Zakelijk en privé.

Wat gebeurt er als je als ondernemer voor jezelf kiest in plaats van blijven doorrennen? Wat als je weer even terug naar de essentie gaat, zodat je helder kan zien waar je nu staat en waar je naartoe wilt? Het zijn vragen die ik me de afgelopen maanden heb gesteld en waar ik het antwoord, in de vorm van een sabbatical, op heb gevonden.

Vrijheid. Ondernemers hebben de mond er vol van. We hebben het er zo vaak over. En we doen er zo weinig mee.

“Schat, ik ga ondernemen want dan heb ik veel meer vrijheid dan wanneer ik voor een baas werk.” Om vervolgens onszelf slaaf te maken van onze eigen business.

“Als ik ga ondernemen bepaald niemand meer wanneer ik werk en hoelang. Ik ben dan de baas over m’n eigen agenda.” Ik hoor het klanten zo vaak zeggen. Terwijl we vaak de week al rennend doorkomen.

Lekker doorpakken

Ik deed dat zelf ook. Er zijn altijd klanten die geholpen moeten worden. Waarvan je graag wil dat ze gaan groeien. De volgende stap zetten. En hoewel het eigenlijk niet uitkomt, plan je dan toch die afspraak in. Want ze is nu zo enthousiast. Ze zit nu in het moment en daarom wil je doorpakken.

Doen we dat niet allemaal? Eerlijk?

Totdat het gaat schuren. En ja, zonder wrijving geen glans. I know.
Maar het is niet de bedoeling dat het dusdanig schuurt waardoor de hele verflaag eraf gaat. Dan komt er niet iets moois onder vandaan, kan ik je uit ervaring vertellen.


Wat dan wel?

Maar wat dan? Door blijven rennen? Het schuren voor lief nemen? Oogje dichtknijpen wat betreft die vrijheid?

Ik stond voor die vraag toen we een huis kochten, 15 kilometer van onze huidige woonplaats. Een klushuis met een grote K. Dat betekent verbouwen, verhuizen, m’n klanten, terwijl ik eigenlijk ook m’n dochter aandacht wil geven in de zomervakantie.

Ik weet dat ik makkelijk 6 dingen tegelijk kan doen.

Dat ik blijf functioneren. Alleen zet ik mezelf dan in de overlevingsstand. Doe ik alles op de automatische piloot. Dat weet ik van mezelf. Ik heb 2 burn outs gehad om het te bewijzen 😉

Ik kies

Dat wil ik niet. Dat is niet waarvoor ik ben gaan ondernemen.

Het is ook niet waarom ik heb gekozen voor een gezin.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat mijn tol in het leven meer is dan alleen maar ondernemer zijn. Mama zijn. Of partner van zijn.

Er is ook nog Fatima.

En als ik alles goed wil doen. Als ik de race wil winnen. Als ik dáár wil komen waar ik naartoe wil, moet ik allereerst ervoor zorgen dat ik op m’n kameel blijf zitten en niet halverwege de race met m’n gezicht in het zand ligt.

Wat troebel is, helder maken

Dus terug naar de basis. Aandacht voor m’n gezin. Verbouwen van het huis. Gek kunnen doen met m’n dochter. En even stilstaan zodat ik daarna weer vooruit kan kijken.

Want naast het verbouwen van het huis heb ik nog meerdere plannen. (Had je anders verwacht, dan? Kom op.) Plannen om m’n bedrijf op te schalen.

Met de juiste kameel, kom je het verst

Al rennend van klant naar huis, naar m’n dochter, zie ik niet welke kameel ik het beste kan pakken om mee te gaan racen. En als je niet goed kijkt, heb je in de gauwigheid de verkeerde gezadeld en kom je nergens. Zonde van je tijd en energie.

Beter is het als ik de tijd neem om alle kamelen te bekijken. Misschien een kort ritje maak zodat ik weet hoe het voelt. Kijk naar hoe hun ogen staan. Om daarna de juiste te kiezen. Namelijk degene met wie ik het verste komt.

En daarom ga ik terug naar de kern. Want pas als je basis stevig staat, kan je floreren. Zakelijk en privé.

Ik heb de vrijheid genomen om de komende maanden af te tasten wat ik in de kern wil gaan doen.

Dat betekent niet dat er geen plek is voor klanten.

Daarin neem ik ook vrijheid. Als ik aanga op mensen, is er altijd plek voor degene.

Maar wel op mijn manier. Op mijn tempo. Op de kameel die ik heb uitgekozen.

Weet jij op welke kameel je de race rijdt? Of je daar het verste mee komt? Ik hoop dat jij ook af en toe stilstaat. Of dat nu een dag is, een week of dat je een sabbatical neemt. Maar je moet stilstaan zodat je kan zien waar je naartoe gaat. Zodat je de finish haalt.

En voor iedereen is die finish anders. Maar heb je hulp nodig bij het uitzoeken van je kameel, of het lopen van de race? Stuur me gerust een berichtje.

Die vrijheid heb je.

Pak die dan ook.

Business Groei Mentor

Ik ben Fatima Perdijk

Als Business en GroeiMentor help ik superstarter en ambitieuze groeiers bij het bereiken van hun zakelijke doelen en leer ik ze op hun natuurlijke manier ondernemen, communiceren en verkopen.

Wil jij ook in 3 stappen jouw verhaal vertellen? Op jouw natuurlijke manier? Zodanig dat de klant zich erin herkent? En jij makkelijk kunt laten zien wat jouw onderscheidend vermogen is? Vraag dan hier het werkboek “Vertellen, onderscheiden en verbinden” aan.