You bounce back where you belong.
Het was me een jaartje, 2020.
En misschien zijn we er in het nieuwe jaar nog niet vanaf. Maar we kunnen terugkijken op een jaar waarin er veel van ons werd gevraagd, van de een wat meer dan de ander. Maar we zijn allemaal op een of andere manier geraakt door de pandemie en alle maatregelen en beperkingen die het met zich mee brengt.
De testuitslagen vliegen ons om de oren.
Maar als we ergens op getest zijn dan is het wel onze veerkracht.
Veerkracht heb je nodig om in deze wereld te overleven, rechtop te blijven staan en je af en toe over te geven aan wat er op je afkomt. Als je valt sta je weer op en maakt er maar het beste van. Veerkracht heeft alles te maken met mindset, hoe sterk je bent en hoe flexibel je met veranderingen om kunt gaan.
Het mooie is, het is net een spier die je kunt trainen.
Gek genoeg gaan de meeste mensen moeilijkheden uit de weg. Ze willen zo comfortabel en veilig mogelijk leven. En dat is ook logisch, zo zijn wij als mens soort van geprogrammeerd. Alleen wordt die veerkrachtsspier dan nogal lui.
Zie het als een kind dat enorm beschermd én verwend is opgevoed. Alles wordt uit handen genomen, het kind hoeft zelf niks te regelen, papa en mama zorgen voor een veilig en comfortabel huis. De was wordt gedaan, het huis is altijd schoon en zijn of haar favoriete maaltijd wordt iedere avond bereid. Bij iedere brul of krokodillentraan staat iedereen klaar. Aan iedere wens of eis van het kind wordt zonder enige tegenspraak voldaan.
Lekker ongezonde opvoeding, want wat als dat kind 18 jaar is en op kamers gaat? Die valt van de ene in de andere paniekaanval! Hoe werkt een wasmachine? Hoe kook ik rijst? En als ze dan op de arbeidsmarkt terecht komen schieten ze uit hun slof wanneer ze ook maar een klein beetje kritiek krijgen van hun manager.
Ik overdrijf de situatie natuurlijk een beetje. Maar het mag duidelijk zijn dat de veerkrachtsspier van dit “kind” totaal niet ontwikkeld is.
Juist door op je bek te gaan, fouten te maken en door onvermijdelijke tegenslagen waar ieder mens wel eens mee te maken heeft, wordt je veerkrachtiger.
En dus helpt het niet mee wanneer er vanaf jongs af aan allerlei obstakels voor je weg worden gehaald. Het is juist goed om de confrontatie aan te gaan met alles wat ongemakkelijk is. Dat hoort bij het leven. Voor een kind is het bijvoorbeeld heel goed om een ouder te zien die voor zichzelf opkomt en laat zien dat het leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Pech, pijn en tegenslagen zijn niet altijd te vermijden.
Klinkt afgezaagd, maar wel waar: het is maar net hoe je er mee omgaat. Als je als kind al ziet dat je ouders op een positieve manier omgaan met tegenslagen en er op die manier misschien zelfs beter uitkomen, dan sterkt het je vertrouwen dat alles hoe dan ook goed kan komen.
In mijn jeugd heb ik al vaker mijn veerkrachtspier kunnen trainen. Toen ik jaren later werd geconfronteerd met het overlijden van mijn beide ouders, zwangerschappen die niet goed verliepen en ik tussendoor ook nog eens 2x in een burn-out belandde, werd mijn veerkracht enorm op de proef gesteld. De spier was echter al best goed getraind. Ondanks de pijn en het diepe verdriet dat ik voelde, hield ik vertrouwen dat er ook weer een moment zou komen dat ik me beter zou voelen. Ik wist dat ik in staat was om weer op te staan, ook al duurde dat vaak wat langer dan ik zou willen. Maar ik wist dat het mogelijk was.
You bounce back where you belong.
Wat er ook gebeurt, heb vertrouwen in dat het goed komt. Hoe dan ook, vroeg of laat.
De tegenslagen die ik in mijn persoonlijk leven heb gehad hebben mij veel sterker gemaakt. Als mens, maar ook zeker als ondernemer in hoe ik omga met stress, veranderingen en tegenslagen. Helaas heb ik de afgelopen jaren best veel ondernemers ontmoet die van de ene naar de andere coach hoppen en duizend en één trainingen hebben gevolgd. Ze doen er alles aan om de antwoorden vooral continue buiten zichzelf te zoeken. En er zijn coaches die heb vervolgens ook precies voorkauwen wat ze moeten doen. Maar het is veel belangrijker te ontdekken hoe je vanuit jezelf met creatieve oplossingen kunt komen, niet alleen wanneer het tegenzit maar ook om je business verder te laten groeien.
Hoe vergroot je dan je veerkracht?
Ok, hierbij een work-out schema om die veerkrachtsspier te trainen:
- Ga confrontaties en conflicten niet langer uit de weg, als iets niet comfortabel voelt, ga het dan aan en kijk wat er gebeurt. Meestal is je idee erover veel erger dan de realiteit.
- Werk aan een positief zelfbeeld. Met meer zelfvertrouwen weet je dat weer op kunt staan als je valt.
- Zorg goed voor jezelf, een gezond lijf werkt weer door op je brein en je stressniveau. Zit je lekkerder in je vel dan ga je makkelijker om met tegenslagen en zijn creatieve oplossingen binnen handbereik.
- Vergeef jezelf en anderen, blijf niet te lang hangen in oude emoties en schuldgevoel. Soms maak je fouten en soms doen andere onhandige dingen. Hoort erbij.
- Ga alleen met problemen aan de slag waar je wel wat aan kunt veranderen. Probeer te accepteren dat je niet alles kunt veranderen.
- Geef niet op. Je kan drie keer op je bek gaan, als je de 4e keer maar opstaat. Het is niet erg om te vallen als je er maar een salto van maakt!
Succes met trainen!

Mijn naam is Fatima Perdijk
Business en Groeimentor voor superstarter en ambitieuze groeiers. Ik help jou ondernemen, communiceren en verkopen op jouw natuurlijke manier!
Wil jij nu echt stappen zetten in je bedrijf en ben je klaar voor groei, zowel persoonlijk als zakelijk?
Boek hier een gratis groeigesprek met mij, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Recente reacties