Je hebt geen privébrein en een zakelijk brein, het is één.

“En dat is dus waar je vastloopt, niet alleen in je liefdesleven maar ook in je bedrijf”.
Ze kijkt me verbaasd aan.
“Je bent bang om afgewezen te worden. Daardoor saboteer je een potentiële liefdesrelatie, maar het houdt je ook tegen bij het werven van nieuwe klanten.”
Aha! Het kwartje lijkt te vallen. Au! Dat is de vinger op de zere plek…

Laatst kwam dit ter sprake in een coaching sessie met een van mijn klanten. Ze vond het lastig om haar verkoopgesprekken goed af te sluiten en de klant binnen te halen. We hebben uitvoerig geoefend met gesprekstechnieken, maar liepen telkens op hetzelfde punt vast: koopsignalen werden niet herkent en erkent en er werd niet aangestuurd op een “JA, ik wil!” bij de klant. Het was duidelijk een sabotagemechanisme waar ze niet zo makkelijk uit kon stappen.

Ik herkende een duidelijke link met de patronen in haar liefdesleven.

Het aangaan van nieuwe projecten of relaties was lastig, echt een keuze maken en daar bij blijven was een uitdaging en de ander vragen wat hij of zij nou echt van je vindt. Wil die leukerd nog wel een tweede of derde date? En gaat een potentiële klant na het verkoopgesprek echt wel de samenwerking aan?

De angst voor afwijzing, zakelijk en privé was groot.

En dat is heel menselijk. Alle angsten, blokkades en beperkende overtuigingen zijn uiteindelijk terug te redeneren naar een aantal basale angsten: De angst om afgewezen of verstoten te worden, de angst om alleen over te blijven en de angst om dood te gaan. Ook bijna letterlijk in die volgorde. In de oertijd betekende uitgestoten worden uit de groep dat je alleen moest overleven. Vandaag de dag is die angst helemaal niet meer zo reëel. Toch is ons hele systeem erop gericht om je zo te saboteren dat je niet in de buurt komt van een eventuele afwijzing.

Zoals bij deze klant, bleef ze vastzitten in de dynamiek tussen verlatings- en bindingsangst. Ze durfde de relatie niet aan te gaan en echt te kiezen en zich te (ver)binden. Want stel dat je nieuwe partner toch na een tijdje weg wil of stel dat die klant uiteindelijk toch met iemand anders gaat samenwerken? Op het moment dat het er op aan zou kunnen komen, het moment dat de ander haar wel eens af zou kunnen wijzen, gooide ze zelf de handdoek in de ring. 

Uiteindelijk zijn we met die bindings- en verlatingsangst aan de slag gegaan. En heeft dit zowel in haar liefdesleven als voor haar bedrijf een positieve verandering gebracht. Door de angst te herkennen en erkennen kon ze haar gedrag beter waarnemen en bijsturen.

Nu vraag ik mijn klanten heus niet altijd het hemd van het lijf als het om hun liefdesleven gaat. Maar we betrekken wel altijd jouw persoonlijke verhaal en situatie in de coaching als je met mij werkt aan de groei van je bedrijf.

De patronen waar je tegenaan loopt in je privéleven en dan met name vaak in je relaties hebben altijd invloed op jou als ondernemer en werken door in je bedrijf. Het gaat over mindset, of dat nu zakelijk of privé is.

Al jouw persoonlijke angsten, belemmeringen en beperkende overtuigingen hebben invloed op je brein en uiteindelijk ook op de resultaten in je bedrijf.

Je hebt geen privébrein en een zakelijk brein, het is één.

Als ik iemand hoor zeggen dat het zakelijk goed gaat maar privé superslecht, dan zet ik daar mijn vraagtekens bij. Natuurlijk kunnen de euro’s binnen stromen, maar als je privé niet lekker in je vel zit dan is dat zakelijk (onbewust) ook vaak zo. Ergens lekt de energie, ook al doe je nog zo je best om mooi weer te spelen naar de buitenwereld. Uiteindelijk breekt het je op en kan het zelfs tot een burn-out leiden.

Andersom is het zo logisch, als je een klote dag hebt gehad op je werk, dan merkt je partner, gezin of je huisdier dat ook. Dus reken maar dat het de andere kant op ook zo werkt.

Wees je dus bewust van deze dynamiek. Stap jij zakelijk in dezelfde valkuilen als dat je in je privéleven doet? Je zult vast wat terugkerende patronen bij jezelf kunnen ontdekken.

Nu kan je ik jou natuurlijk nog meer vragen stellen om zelf op onderzoek laten gaan naar jouw oude pijnen, angsten en overtuigingen. Maar wees je er bewust van dat als je dit zelf doet er allerlei mechanismes in werking treden waardoor je jezelf saboteert. Je brein wil namelijk geen verandering en heeft z’n eigen waarheid gecreëerd. Daarom heb je altijd iemand anders nodig die de juiste vragen kan stellen om echt tot de kern te komen.

Je wilt het patroon uiteindelijk doorbreken. Het is een herhaling van zetten die je op allerlei vlakken tegenhoudt, dus ook op zakelijk vlak. Daar heb je hulp bij nodig, je kan en hoeft dit niet alleen te doen.

Wil je ook samen met mij out-of-the box denken en onderzoeken wat jou nou echt tegenhoudt in de groei van je bedrijf? Ik help je daar graag bij.

Business Groei Mentor

Mijn naam is Fatima Perdijk

Business en Groeimentor voor superstarter en ambitieuze groeiers. Ik help jou ondernemen, communiceren en verkopen op jouw natuurlijke manier!

Wil jij nu echt stappen zetten in je bedrijf en ben je klaar voor groei, zowel persoonlijk als zakelijk? 

Boek hier een gratis groeigesprek met mij, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.